Figurspill

Christian Bertrand / Shutterstock.com
Christian Bertrand / Shutterstock.com

Figurspill kalles også for miniatyrspill, og er et samlingsnavn på en spillsjanger hvor man benytter seg av små plastfigurer for å spille. Man kan kalle slike spill for simuleringsspill, hvor det aller viktigste elementet er taktiske ferdigheter og strategiske avgjørelser. Men man bruker også terninger, kort og gjetteleker som innfører elementer av tilfeldighet og flaks, slik at spillet blir enda mer underholdende.

Mange av dem som spiller figurspill har dette som hobby. Det er fordi det er et svært omfattende spill som innebærer flere ulike deler. De aller fleste fokuserer på selve spillingen, men det er også mange som liker å lage figurene som skal spilles med, eller bygge terrenget som man skal spille på. Terrenget er en viktig del av spillet, og man bygger gjerne intrikate spillebord som forsterker opplevelsen. Det skal både fungere som spennende hinder for å gjøre spillet mer underholdende, men det skal også være estetisk. Man kan kjøpe slike terreng ferdig dersom man ikke ønsker å bygge sitt egent.

Det som kjennetegner figurspill er at det er viktig å være taktisk og strategisk, og at man kan tilpasse seg nye situasjoner og være innovativ i spillet. Det finnes utallige ulike varianter av spillet, og ettersom man selv kan bygge spillebrettet, så har en selv også stor innvirkning på spillets gang. Man velger vanligvis tidsepoke og sted aller først, og bestemmer hvilke figurer som er på lag. Reglene skiller seg mye fra spill til spill, men det er alltid noen regler i spillet. Man har regler for hvordan man kan flytte, for poengutdeling og for figurenes egenskaper.