Kunnskapsspill

trivial pursuit monopol_72420415

Det finnes utallige spill som fokuserer på quiz-elementet og som er basert på kunnskap fremfor flaks som i mange andre spill. Kunnskapsspill kalles også for triviaspill eller spørrespill, og det aller første spillet man tenker på er Trivial Pursuit. Det er ett av verdens mest spilte kunnskapsspill, og det har blitt solgt over 90 millioner spill verden over.

Geni er et norsk spill som er tilsvarende Trivial Pursuit. Man får spørsmål i alle mulige sjangere, og man ønsker å komme seg i mål i midten av spillebrettet. Men i motsetning til Trivial Pursuit og Geni, som har kategorier av spørsmål innen de fleste sjangre, har mange spill et bestemt fokus eller tema. Noen handler for eksempel om reise som Passport, andre handler om Norge som Norge rundt-spillet, andre igjen handler om historie som Når skjedde det.

Mange spill inneholder også andre elementer enn utelukkende bare quiz-elementet og har mer innhold enn bare spørsmålsstilling. Et eksempel på dette er spillet Bezzerwizzer hvor man trekker fire kategorier og rangerer dem i verdi, og du kan bytte bort kategorier du ikke liker og få poeng i andres runder. Andre spill har spesielle metoder for spørsmålsstilling eller svaring. Et annet eksempel er Fakta eller fleip, hvor du skal avgjøre om en påstand er funnet på eller om den er