Poker som strategispill

poker

Godt pokerspill handler om å vite hva som lønner seg i det lange løp. En god strategi kan for eksempel være å kaste seg tidlig i spillet. Det å være en god pokerspiller handler nettopp om å vite hvilke valg som er smarte å gjøre underveis, ikke om å delta i runden for enhver pris.

Spillerne som skal delta i European Poker Tour Grand Final, som går av stabelen 26. april til 6. mai 2016 i Monaco, har allerede forberedt seg lenge. Du kan følge eventet live via pokerstars.tv, og mens du observerer spillerne, kan du også lære mer om hvordan de spiller. Blant finaledeltakerne finner vi nok en gang norske Johnny Lodden, som har vært på topplistene og deltatt i de største pokerturneringene i en årrekke, både i Norge i NM og internasjonalt. En annen spiller, som imidlertid ikke er like «gammel i gamet», er Aylar Lie. Hun stiller for første gang i Monaco dette året, og skal også hive seg på i Vegas. Aylar er stadig i nyhetsbildet om dagen, og hun er åpen om at hun har bestemt seg for å leve av pokerspill.

For å komme til disse store turneringene i poker, er strategisk tenkning en viktig del. Du kommer ikke særlig langt uten å ha evnen til å tenke fremover – på en smart måte. Så hva betyr det egentlig å tenke strategisk i poker?

For det første må du kunne reglene godt. Grunnreglene er de samme i de fleste pokerspill, og du må også vite hvilke regler som gjelder for de ulike pokertypene, enten det er Five Cards Draw, Texas Holdem, Seven Card Stud, eller en av de andre pokervariantene. Reglene er ikke særlig vanskelige å få taket på. Du finner det meste av det du trenger å vite, samt en rekke treningsvideoer og informasjonsvideoer – og selvfølgelig også spill – online. Som i alle andre typer spill vil du bli bedre på strategi med øvelse, og du kan spille mot en maskin, delta i live-turneringer på nett eller spille med venner.

pokerDyktige pokerspillere har også satt seg inn i gamle og velkjente pokerstrategier. Den beste måten å lære disse strategiene på, er å spille med noen som kan dem og kan lære deg. Når du så har lært deg tenkemåtene, er det igjen øvelse og atter øvelse som gjør mester.

Du kan for eksempel lære deg hvordan du utnytter motstandernes feil, men det skal noe erfaring til før du mestrer dette til fulle. Pokerspill er som et puslespill, og de som vinner i poker, er faktisk gode til å tenke både logisk og matematisk.

Det ligger mye trening bak å bli god til å pusle dette puslespillet, og de beste spillerne har også forstått hva det vil si å ha et godt pokeransikt. En vel gjennomtenkt «bløff» er alltid en god strategi i poker, og spillet handler derfor også i stor grad om å kunne tolke de andre spillerne. En god strategi er også å vite når man skal kaste seg – man bør ikke spille for aggressivt heller. Det er faktisk ofte nybegynnerne – eller de minst erfarne spillerne – som spiller altfor aggressivt. De mer erfarne har større tro på egne strategier, og holder seg til dem. I tillegg er de gode til å holde på egne strategier og nekter å la seg vippe av pinnen.

Lodden, Aylar & Co har gjort en vesentlig innsats den siste tiden for å få på plass det som skal til. Selvfølgelig har Lodden lengre erfaring, og har trolig større sjanse enn Aylar til å hevde seg der de store pengene ligger. Aylar har fortsatt mye å lære, men vi håper selvfølgelig at hun har funnet frem til noen strategier som kommer til å fungere godt i turneringene dette året.

Hvis du vil ha mer informasjon og gode tips om strategier i poker, finner du også mange eksempler på velkjente strategier på YouTube. Følg gjerne EPT Grand Finale live på Pokerstars, og lykke til med øvingen!