Spill uten tilfeldigheter

go brädspel_183319871

Der er mange spill hvor man kan vinne av at tilfeldighetene går ens vei. Dette gjelder for spill hvor det er viktig å ha flaks for å vinne, som for eksempel om man tipper lotto eller prøver lykken på en spilleautomat. Ved disse spillene er det dette slumpelementet som er spennende. Men det finnes mange, svært underholdende spill, som er helt uten tilfeldigheter og slump.

Spill uten tilfeldigheter er ofte klassiske strategispill. Noen eksempler på slike spill er sjakk og Go, hvor man skal strategisk benytte brikkene sine på brettet for å vinne over en motstander. Her kan man ikke flakse seg til en seier. Man må tenke langsiktig, forutse motstanderens trekk og være taktisk i avgjørelsene sine for å kunne vinne.

Det er enkelte elementer som kjennetegner spill uten et flakselement. De har aldri terninger involvert, som i aller høyeste grad er flaksbasert, og man trekker aldri kort eller brikker som øker sjansene for å vinne. Det er som oftest noen innslag av flaks eller slump i de aller fleste brettspillene, i en eller annen grad. I noen spill kan man beregne sannsynligheter og lignende for å minske dette slumpelementet, eller man kan lage taktiske strategier for å gjøre det mindre farlig å ha uflaks.